Spoorboekje

Impactanalyse Concentratie & Spreiding msz

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt over concentratie en spreiding van medisch specialistische zorg (msz). SiRM voert een impactanalyse uit waarmee we in kaart brengen wat de integrale effecten van concentratie en spreiding zijn. De impactanalyse is een hulpmiddel voor landelijke en regionale besluitvorming in 2025, waarop zorgverzekeraars vanaf 2026 hun inkoop baseren. 

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) maakten zorgpartijen afspraken over concentratie en spreiding van medisch specialistische zorg (msz). Concentratie van complexe zorg heeft als doel de kwaliteit van zorg te verhogen en de toegang voor patiënten tot de zorg te garanderen door optimale inzet van schaars personeel en dure infrastructuur. 

Voor de concentratie van zorg kiezen partijen voor een stapsgewijze aanpak. In de eerste tranche gaat het om interventies bij vijf oncologische aandoeningen en twee vaatchirurgische behandelingen. Hiervoor zijn volume- en kwaliteitsnormen voorgesteld die eind 2024 of begin 2025 worden vastgesteld. Op deze (volume)normen baseren zorgverzekeraars vanaf 2026 hun zorginkoop. In het IZA wordt daarnaast het belang aangegeven van spreiding van meer planbare/laagcomplexere zorg om de toegankelijkheid van de zorg nu en in de toekomst te borgen.

IZA-partijen vroegen SiRM een impactanalyse uit te voeren om de integrale effecten van msz-herverdeling voor betrokken zorginstellingen per regio in kaart te brengen. Zeven (oncologie-)regio’s zijn gekozen als best passende regio’s. In de impactanalyse gaat SiRM uit van de voorgestelde (volume)normen en vraagt het regio’s om tot een aantal herverdelingsscenario’s te komen waarin de normen behaald worden. Per zorginstelling berekent SiRM de impact van door de regio aangedragen herverdelingsscenario’s. Daarnaast brengen we kwalitatief de impact van de herverdelingsscenario’s op de patiënt, de zorgprofessional en -aanbieder, het zorgnetwerk en de maatschappij in kaart. Regio’s hoeven uiteindelijk niet te kiezen voor één van de geanalyseerde scenario’s, maar kunnen na de impactanalyse zelf besluiten wat de meest passende herverdeling is.

De resultaten van de impactanalyse zijn een hulpmiddel voor landelijke en regionale besluitvorming in 2025. Landelijk draagt de impactanalyse bij aan besluitvorming door de Ronde Tafels Oncologie & Vaatchirurgie over de (volume)normen. In de regio’s faciliteert de impactanalyse gesprekken en besluitvorming over de herverdeling van msz, waarna partijen transformatieplannen opstellen en implementeren. Per januari 2026 gaan zorgverzekeraars inkopen conform de (nog vast te stellen) (volume)normen.

De impactanalyse is niet bedoeld om de voor-en nadelen van concentratie en spreiding van msz in kaart te brengen en de wenselijkheid hiervan ter discussie te stellen. Wel kunnen uit de impactanalyse aspecten naar voren komen die van belang zijn om op landelijk niveau te bespreken bij het definitief vaststellen van de voorgenomen (volume)normen.

In het onderstaande ’Spoorboekje Impactanalyse Concentratie & Spreiding msz’ vindt u meer informatie over onze aanpak, het proces en de planning (wijzigingen voorbehouden).

Downloads en links

Geschreven door