Handreiking spreiding medisch specialistische zorg
Het Zorginstituut vroeg SiRM om praktijkvoorbeelden van spreiding van medisch specialistische zorg (msz) te onderzoeken. We voerden daarvoor diepte-interviews met negen praktijkvoorbeelden. Op basis van de inzichten uit deze interviews stelden we een handreiking op. Naast zeven thema's die belangrijk zijn bij de totstandkoming van spreiding van msz bevat de handreiking een factsheet per praktijkvoorbeeld.
Er ligt een maatschappelijke opgave om toe te werken naar een toekomstbestendig msz-landschap. In lijn met de afspraken in het integraal zorgakkoord (IZA) werken zorgpartijen in de regio o.a. aan (verdere) concentratie van oncologische en vaatchirurgische interventies en spreiding van overige msz. Het spreiden van msz is een belangrijk onderdeel van het toekomstbestendig maken van het msz-zorglandschap. Om de beweging van spreiding te intensiveren en te versnellen, vinden partijen het belangrijk inzicht te krijgen in bestaande praktijkvoorbeelden.
Het Zorginstituut vroeg SiRM in dit kader om een onderzoek naar praktijkvoorbeelden van spreiding uit te voeren. De IZA-partijen selecteerden negen praktijkvoorbeelden voor een diepte-interview. Denk aan het Academisch Borstcentrum Groningen, waarbij patiënten chirurgische diagnostiek, de ingreep en verdere behandeling ontvangen op de Borstcentrum-locatie gevestigd in het Martini ziekenhuis. In het Borstcentrum zijn artsen van UMCG en Martini werkzaam. Of Samen+ waarbij rectumkanker en liesbreuken uit het verzorgingsgebied van Alrijne en het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) geopereerd worden in Alrijne en (bij)schildklier en middenrifbreuken in het GHZ. De arts van het ‘eigen’ ziekenhuis gaat daarbij mee met de patiënt.
Op basis van de inzichten uit de diepte-interviews stelden we een handreiking op. Daarbij is per praktijkvoorbeeld ook een factsheet opgenomen met verdiepende inzichten over het specifieke voorbeeld. Op basis van de praktijkvoorbeelden zien we zeven thema’s die belangrijk zijn bij de totstandkoming van spreiding: 1) uitdragen van urgentie, 2) betrekken belanghebbenden, 3) organiseren opstart en uitvoering, 4) uitwisselen gegevens, 5) borgen inkomsten, 6) borgen klinisch onderzoek en 7) vormgeven opleiding. Per thema geven we aan waarom het belangrijk is en we geven aanbevelingen over hoe je het thema kunt oppakken. De handreiking geeft regio's zo handvatten om – binnen de eigen context – spreiding van msz vorm te geven.